lørdag 26. mars 2011

Rovdyr og landbruk i SV

Dette innlegget holdt jeg påSVs landsmøte fredag under debatten om uttalelser.. Jeg hadde levert et eget forslagtil uttallelse om dette temaet som ikke gikk gjennom til behandling, så målet bl å få inn setninger om temaet i den uttallelsen om landbruk som SV skal vedta på søndag. Ett og et halvt minutt taletid ga ikke rom for mye argumentasjon.

Det handler om “Rovdyr og landbruk i Norge”

- La meg gjøre det klart med en gang: SV skal fortsatt være partiet som kjemper rovdyrenes sak.

- Men situasjonen for våre store rovdyr har forandret seg litt.

- I Troms, som jeg kommer fra har rovdyrbestanden virkelig tatt seg opp de siste årene og bestandsmålene er nådd.

- For bønder byr denne virkeligheten på ekstra utfordringer i en allerede presset næring.

- Vi kan ikke lukke øynene til realitetene som utspiller seg i distriktene i møte med rovdyrene.

- Det handler om dyrevelferd og det handler om driftsforutsetninger for bøndene

- Det er ikke enkelt å være bonde når man opplever å miste opp mot 100 000,-kr av brutto driftsinntektene på ett år til rovdyr.

- Vi har et ekstra ansvar, som forkjemper for en levedyktig rovdyrstamme å vise at vi er i stand til å se disse sammenhengene og at vi tar de på alvor.

- Jeg fremmer derfor et tilleggsforslag om rovdyr til uttalelse U38, Landbrukspolitikk, og ber landsmøtet støtte det. Fordi SV forstår distriktspolitikk og fordi SV ønsker å gi bønder bedre driftsvilkår på alle områder, ikke bare noen...

Forslaget lyder:

SV ønsker at Norge skal ha bærekraftige rovdyrstammer i hele landet, og er glade for at vi har klart å nå de bestandsmålene vi har satt oss. Samtidig ser vi at dagens situasjon med tap av beitedyr til rovvilt er et betydelig problem for mange av våre bønder og reineiere Forvaltninga skal snu tankegangen og arbeidet, slik at rovviltbestandene fremover forvaltes med fokus på å holde bestandene på fastsatt nivå. SV skal sørge for at forutsetningene er til stede for å drive landbruk også i de områder der vi har rovdyr. Vi vil påse at forvaltninga følger den politiske viljen..

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar